《復3》史無前例的失敗之戰

記得以前睇卡通,每集到咁上下時間都一定有句「復仇者集合」彈出黎,形象鮮明印象深刻,對「復仇者」嘅定義,你好清楚同唔會忘記,復仇者就係佢地,呢班人就係復仇者。

漫威電影宇宙用復仇者打頭陣,由四大英雄鋪出復1,十年黎終於走到復3,當初嘅7條A當中彼此反目,有家破人亡,有流浪太空,來來去去離離合合,可謂不勝唏噓。

論劇情,雖然電影宇宙係起源於東尼,又由雷神鋪復1條線兼帶出滅霸,但最吸睛嘅始終係美隊條線,尤其如果跟住美1復1美2復2美3咁睇,成個故事係緊湊得黎又不失內容而且常有呼應,中間用一段友誼貫串,頭兩集描活兩個角色,到第三集再將段友情發揮到極致,可以話漫威未來十年都可能唔會再有完整度咁高嘅故事線。

反觀隊長以外三英嘅個人故事,鐵甲奇俠作為漫威力挽狂瀾之作,雖成功令外國一眾製作人跌爛眼鏡,造就左Robert Downey=鐵甲奇俠呢個金漆招牌,但故事入面由奇俠1嘅不可一世到奇俠2到復1,佢主要只係學一樣功課:犧牲

呢個課題喺其他英雄身上並唔係無,不過佢最突出(剩係復1由片頭出場到送核彈前,就不斷側寫佢嘅心理變化)。但咁樣嘅佢除左出場總較耀目亮眼之外,其他方面根本唔算討喜。當然四英中有人比佢更孤獨更邊緣,但單論電影宇宙嘅重塑,鐵甲奇俠係觸目有餘而引人入勝不足。

至於雷神同變形俠醫,苛刻啲講,雷神要到個人作嘅第3集,全家死光光先稍為感受到啲人性(幾可反襯洛基的成功),變形俠醫更加…

唔係大家對復仇者嘅集結始終有期望,漫威喺市場上又點會隱約壟斷成十年,連DC想分一杯羹都難?

問題係,一部用十年炮製,千呼萬喚出黎嘅作品,到底有無令大家失望?

*********警戒線**************
講失望或者語氣重左啲,但憑復3今集嘅149分鐘晒冷式畫面同劇情,又作為開啟第四階第二個十年嘅曠世作,呢部作品真係有令大家對復仇者或漫威嘅期望延續落去嘅魅力?

正式講復3前,不妨先再睇下踏入漫威十年嘅頭炮系列:黑豹及雷3,兩部作品都票房高開,前者明顯具備所有以往成功要素並融入高科技、民族風各項優點,但商業計算感覺濃烈,反而似係行保守路線;雷3更加離譜,真係為左搞笑可以去得幾盡,大佬呀,想玩搞笑就咪用諸神黃昏做主背景啦。

所以個人黎講,對漫威慶祝十年嘅作品,感受係high又high唔起,悶又悶唔死,so far so good咁囉~~~

入正題啦咁,今集主線黎講分為滅霸同復仇者兩邊,一邊講佢四圍收集龍珠,另一邊講下佢收集期間,復仇者各人嘅遭遇應對,中間Gamora成為關鍵角色,而佢所屬嘅星際異攻隊,開場就救左命不該絕嘅雷神,之後劇情就以六隊人三個組合嘅形式展開,雷神同星爵一組、東尼同傳奇博士一組、隊長同黑豹一組,當中以Hulk貫串。

咁樣嘅分法無疑係有利平衡角色同時不礙推進劇情,大家又可以睇下唔同組合拼埋嘅火花,係抵讚嘅,亦符合內戰後眾英仲係四分五裂一盤散沙嘅狀態,復仇者呢次對住神一般嘅對手,可以話係史無前例咁徹底失敗,由雷神一開始俾人打到扒,要全程走去整武器;到Hulk跌落地球死都唔肯出番黎;到東尼喺外星中刀重傷;搞到隊長一team人要單打獨鬥,成個戰況係一面倒嘅下風,直到滅霸撻一撻手指表示完場果下,一直彌漫嘅絕望感瞬間匯聚爆發。

呢度我係唔諗住同大家討論戲中繁多嘅疑似辯駁位,反正下半集一定有得兜,反而想分享下今次嘅主角。

好多人都話漫威成功締造左史上最完美嘅奸角,係咪呢講真我唔知,但我知佢肯定係史上最難解嘅奸角,呢頭唔濫殺無辜,果頭又死都堅持公平咁要一半宇宙消失,即係死於你個人堅持嘅公平就唔叫無辜?呢頭話為全宇宙幸福,果頭又戴住權傾天下嘅無敵手套,幸福唔通真係只有喺獨裁嘅人手下先可以擁有?

講開又講,一直神龍見首不見尾嘅滅霸,到今時破空登場,除左個勢稱得上驚天地泣鬼神之外,其他嘢都係單薄左啲,角色喺推動劇情上似力有不逮,就連佢為Gamora流果滴眼淚,睇落都幾作狀,如果今集嘅諸多留白唔係為下集,相信到時真係成也滅霸,敗也滅霸。

「曾經,有一個偉大嘅諗法…」預告入面重提嘅呢句令我記起喺復1結尾果時,有咁嘅對話:「所以你志在向向宇宙各界發宣言?」(班神盾局嘅廢老問)
「唔係,係承諾」(局長答)

承諾咩呢,係東尼喺大廈請洛基飲杯果時講嘅嘢,佢話我唔係拖時間,係恐嚇你,你激嬲晒全部人,就算保護唔到地球,都會一齊剩係對付你。承諾就係,無論邊個侵襲,就算保護唔到地球,復仇者都會揾你報仇!

所以,下集就等我地睇下,剩低嘅戰士反撃戰,領軍會係邊個?我幫佢諗埋slogan架喇:

「其實滅霸,又有乜好怕喎
復活有希望,復仇由我上」
By Captain Marvel

 

每星期都不不同的電影推薦哦~

retro

作者: 謝信的藝文空間

music and book
歡迎你的一曲一詞、一字一句

電影圈Facebook專頁

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
retro
About 謝信的藝文空間 47 Articles
music and book 歡迎你的一曲一詞、一字一句